Nošenje beba i djece po hladnom vremenu: što obući u kojoj prilici
Nošenje beba i djece po hladnom vremenu: što obući u kojoj prilici

Nošenje beba i djece po hladnom vremenu: što obući u kojoj prilici

Nošenje beba po zimi je najtoplije nošenje i zato uvijek radije preporučujemo nošenje, umjesto vožnje u kolicima. Vaše tijelo glumi jedan veliki radijator, svaki tren znate kako se dijete osjeća, možete opipati rukice, nogice, a i udiše malo topliji zrak. Ujedno je to i najjednostavniji način transporta u nepovoljnijim vremenskim uvjetima, a ruke ostaju slobodne. Zato dijete na sebe i pravac šetnja!


Već neko vrijeme dobivamo u inbox pitanje: „kako obući dijete kad su vani niske temperature, vjetar ili kiša?“. Konačno smo odlučili prikupiti sve savjete naše certificirane savjetnice Marine i  objediniti ih u jednom blogu. Nadam se da ćemo vam pomoći prilikom šetnji po hladnijem vremenu. 


Možda vam se čini da su te šetnje prekomplicirane, logistička priprema je ponekad izuzetno detaljna ili duga. Preznojite se i izgubite volju jer ste i vi i malac nervozni. No, ne treba tako biti. Jednom kad se ushemite i znate sve trikove, lako ćete i žmirećki odabrati odjevnu kombinaciju u kojoj će i vama i nošenčetu biti toplo (ne pretoplo) i ugodno. Ne zaboravite, kako kažu Norvežani - ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća! Postoje razlike u tome kako ćete se obući, ovisno nosite li novorođenče, bebu ili veće dijete, posebno jer nekad ćete nositi dijete naprijed, a nekad na leđima.

Savjeti za zimsko nošenje: novorođenčad i nehodači

Zaista su rijetke iznimke da se tako male bebe i djeca nose na leđima pa ćemo o ovoj dobnoj skupini pisati samo o nošenju naprijed. U biti je nošenje po zimi iznimno jednostavno, veće su šanse da ćete pretopliti dijete nego da će mu biti hladno i tu trebate posvetiti najviše pažnje. Ne zaboravite: vi grijete na 36 do 37 stupnjeva, a nosiljka, marama ili sling još su najmanje jedan dodatan sloj.

Neko je nepisano pravilo da bebu obučete kao i sebe jer će dobiti još barem jedan dodatan sloj od nosiljke, a eventualno još jedan s vašom jaknom, coverom, dekicom. Preznojeno dijete se najlakše prehladi. Napomena: bebinu temperaturu provjeravate ispod vrata, a ne na nogicama ili rukicama koje će biti hladnije. Ukoliko nosite bez covera ili jakne, preporučamo da ih obučete ovako: bodić dugih rukava, flis odjelce ili jaknica, tajice ili malo veće štramplice, štucne i nešto na nogice: vunene čarape ili čizmice za nehodače. Izbjegavati: skliske skafandare i one sa zatvorenim nogicama jer može doći do zaustavljanja cirkulacije i poticanja refleksa hodanja.

                       

Evo nekoliko mogućnosti za nošenje ispod jakne:

    • Navlaka za nosiljku (cover): možete naručiti posebnu zimsku navlaku za nosiljku, koja je izvana vjetro i vodonepropusna, a iznutra je topli flis koji lijepo grije. To je izvrsna opcija jer prekrije cijelu bebu i nosiljku i nogice te doslovno ne morate brinuti o tome je li im dovoljno toplo. Bonus je što se prilagođava pa ju možete nositi od rođenje do 3. godine. Pogodan je i za hodače jer se jednostavno postavlja i skida. Dodatan bonus: možemo ga napraviti da vam paše uz nosiljku. U tom slučaju ne morate imati veću jaknu koju ćete zakopčati preko jer je dijete zaštićeno navlakom.Broj ili dva veća jakna ili trudnička jakna: ovo je isto izvrsno rješenje jer stavite dijete u nosiljku kao i inače i samo zakopčate jaknu. No, tu treba posebno pripaziti na pretopljavanje i da su dišni putevi prohodni.
    • Obična jakna: ukoliko vam nije dostupna veća jakna, možete obući regularnu jaknu, dijete obući slojevito u topliju odjeću poput flisa i pripaziti da se nogice ne otkriju. Tu dobro dođu štucne, odrezani rukavi tople veste, vunene čarape ili dekica koju zavežete gore i dolje na nosiljku. Neće biti vjetro i vodonepropusna kao navlaka, ali je solidno rješenje za kraće šetnje.
    • Flisovi, pončo i kaputi (jakne) za nošenje: u slučajevima hladnijih zima, nekoliko proizvođača nudi posebne jakne za nošenje gdje je ostavljen prostor za nosiljku i djetetovu glavu.
    • Umetak za jaknu: sad već na nekoliko mjesta možete naručiti umetke za jaknu s kojima ćete proširiti postojeću jaknu i od nje dobiti jaknu za nošenje

                         

Dodatni savjeti: umotajte se šalom jer će vam vrat biti gol, a možete i probati naš topli šal s flisom na čičak. Posebno je dizajniran da grije vas, ali ne smeta djetetu. Nemojte ni sebe pretopliti jer kako vi grijete bebu tako i ona vas, najbolje je odjenuti pamučne slojeve.

Želite li nositi na svoju jaknu, imajte na umu  da ne smije biti skliska te da je djetetu potrebno odijelce ili flis skafander. Moguće je i tako nositi s posebnim odjelcima od pamuka i punjeni flisom iznutra.

Trikovi: što obući hodaču za nošenje naprijed i na leđima

Ovo je uvijek najteže za savjetovati jer ovisi u kojem tipu nosiljke se nosite, ide li dijete često gore dolje, je li vani vlažno ili blatno, što ako skine kapu, što na noge obući… Ali ima i tu rješenja.

Najjednostavnije je hodača potpuno obući i nositi na svojoj jakni, koja ne smije biti skliska ukoliko nosite u marami, slingu ili nosiljci. Kod iskusnih nosača i nošenčadi, nošenje u nosiljkama s pojasom, moguće je čak i s takvom jaknom, pogotovo s djecom naviknutom na nošenje koja se ne bacaju previše. Moguće je da će vam jakna biti malo zaprljana od njihovih cipela, ali to se bar lako obriše.Idealna je opet zaštitna navlaka jer tu djeci možete i skinuti čizmice te deblju jaknu koje su im potrebne kad žele hodati, a opet će im biti dovoljno toplo.

Kad znate da neće baš puno tražiti hodati i da ćete se nositi duže, poveći flis koji ćete obući preko svojih malo toplijih slojeva je super rješenje jer se lako obuče, baš kao i pončo. Ima preslatkih flis odjelca za djecu koje je dovoljno obući preko majce ili bodića i hlačica.

Posebne jakne za nošenje imaju opcije i za nošenje na leđima no to je opcija za djecu koja ne traže često dolje te po suhom vremenu jer njihove cipele dolaze na vašu odjeću.

Kod nošenja na leđima posebno su bitne štucne ili duže debele čarape koje ćete prevući preko hlačica koje se uvijek podignu kod nošenja.

 


Druge vremenske (ne)prilike i kako se zaštiti

Ukoliko pada kiša ili gusti snijeg, često je dovoljan samo veliki kišobran i zaštitit će vas i dijete. Naravno zaštita za nosiljku je super opcija ako je uz kišu još i vjetrovito jer je tako dijete potpuno zaštićeno. 

Kao što vidite, uvijek se možemo snaći za šetnju s nosiljkom po bilo kojem vremenu. Naravno, ima dana kada nam se to zaista ne da i to je ok! Trebate li još koji savjet, pišite nam na Facebooku.

Sretno nošenje!


Marina Juričić, diplomirana je učiteljica razredne nastave i engleskog jezika te certificirana savjetnica za nošenje. Idejna je začetnica branda Freda za koji vodi proizvodnju i dizajn te dijeli svoje veliko znanje o nošenju.